Jakub Jankto aan de bal voor Getafe

Profvoetballer: ‘Ik ben homo en wil me niet meer verstoppen’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

De Tsjechische profvoetballer Jakub Jankto (27) deelde de dag voor Valentijn een persoonlijke video. Daarin vertelt hij dat hij homo is. Met de video hoopt hij anderen te inspireren.

Er zijn niet veel homoseksuele voetballers die durven te vertellen dat ze homo zijn. Jakub Jankto is de eerste voetballer die dat doet terwijl hij op het hoogste Europese niveau speelt. Jankto is middenvelder bij de Spaanse club Getafe, maar wordt verhuurd aan de Tsjechische club Sparta Praag. Ook speelde hij al 45 wedstrijden voor zijn land.

Steun van clubs

Meteen na het delen van zijn video spraken zijn beide clubs hun steun uit aan Jakub Jankto. Ook voetbalbonden EUFA en FIFA en meerdere voetballers schreven achter hem te staan. ‘Voetbal is voor iedereen’, twitterden FIFA.

Vuurwerkbom

Dat dit bericht nieuws is, komt doordat de mannelijke voetbalwereld niet altijd een veilige omgeving is voor homoseksuele voetballers. Zo werd een Australische voetballer vorig jaar uitgescholden door toeschouwers omdat hij homo is. En in Rotterdam werd een vuurwerkbom afgestoken bij de sportschool van de oprichter van de Roze Kameraden, een club voor lhbti-fans van Feyenoord.

In vrijheid leven

Daarom is het doel van de video van Jakub Jankto om anderen aan te moedigen. ‘Net als iedereen wil ik mijn leven in vrijheid leven’, zegt hij. ‘Zonder angst, zonder vooroordelen, zonder geweld. Maar met liefde. Ik ben homoseksueel. En ik wil me niet langer verstoppen.’

Hieronder zie je de video van Jakub Jankto (in het Engels): 

Anderen lazen ook: Britse topvoetballer: 'Ik ben homo'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps