ANP

Profvoetballers staan minuut stil bij racisme

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

De eerste speelminuut bij de Eredivisie-wedstrijden zal dit weekend anders zijn dan normaal. De voetballers gaan namelijk niet meteen van start.

Na de aftrap vanaf de middenstip zullen de teams een minuut lang stilstaan. Op scoreborden komt de tekst: Racisme? Dan voetballen we niet. De spelers willen met deze actie laten zien dat ze tegen racisme zijn.

Scheldwoorden

De actie heeft alles te maken met de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior van vorig weekend. Supporters maakten oerwoudgeluiden en riepen racistische scheldwoorden naar voetballer Ahmad Mendes Moreira. De scheidsrechter legde de wedstrijd voor tien minuten stil, toen het de voetballer te veel werd.

Zwarte bladzijde

Heel de week wordt er al over het incident gepraat. 'In het voetbal is geen plaats voor racisme', liet voetbalbond KNVB weten. Premier Mark Rutte zei: 'Racisme en discriminatie zijn het stomste en het domste wat je in een land kunt doen.' Voetballer Ahmad Mendes Moreira reageerde zelf ook: 'Dit is een heel zwarte bladzijde, maar ik geloof in dit land. Nog steeds', zei hij.

Hand in hand

Het Nederlands elftal kwam ook op voor de Excelsior-spits. De voetballers maakten een foto waarbij ze in een cirkel staan en elkaars handen vasthouden. En na een doelpunt tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland gingen Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong dinsdag met hun armen naast elkaar staan om te laten zien dat iedereen gelijk is.

Margaret (19) uit Purmerend maakte dit jaar hetzelfde mee als de spits van Excelsior. Zij werd tijdens een voetbalwedstrijd 'zwarte aap' genoemd door iemand langs de kant. Ze vertelt erover aan 7Days.

Anderen lazen ook: Roos (11) is boos: 'Ik wil ook voetballen bij een topclub'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het een goed idee
En vindt racisme stom
Racisme ? Dan voetballen we niet

waarom jullie zij profs

rasisme dan voetballen we niet

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps