Syrië

Protest van kabinet tegen ophalen kinderen IS-ouders

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Gisteren bepaalde de rechter dat Nederland er alles aan moet doen om de kinderen van IS-aanhangers in Syrië terug te halen. Twee ministers schrijven vandaag dat het kabinet het daar niet mee eens is.

In Syrië zitten Nederlandse vrouwen met hun kinderen in opvangkampen. De vrouwen zaten eerst bij de terroristische organisatie IS.

Kinderen

Omdat Nederland de vrouwen niet wil helpen, stapten ze naar de rechter. Die zei gisteren dat hun kinderen teruggehaald moeten worden naar Nederland. Als dat niet kan zonder hun moeders, dan moeten ook de moeders opgehaald worden.

Vrijwillig

Politici in de regering zijn het niet met elkaar eens. Sommigen vinden dat Nederland verantwoordelijk is voor de kinderen. Anderen vinden het een risico om hen terug te halen. Ze zijn bang dat de kinderen gevaarlijke ideeën hebben omdat ze in IS-gebied zijn opgegroeid.

Vandaag schreven minister Grapperhaus en Blok dat het kabinet wil dat de rechter zijn besluit opnieuw bekijkt. Maar, zeiden ze ook, omdat de rechter het nu eenmaal bepaald heeft, gaan we ook aan de slag met het voorbereiden van het terughalen van de kinderen. Wat ze dan precies gaan doen staat niet in de brief. 

Anderen lazen ook: Nederland moet kinderen IS-aanhangers ophalen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

de kinderen mogen terug als ze terug willen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.