Beeld ANP

Protesten in de VS na dood zwarte man

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Verdrietige mensen op straat, boze beroemdheden en vernielde auto’s en winkels. In de Amerikaanse stad Minneapolis is het al een paar dagen heel onrustig. Veel mensen zijn woedend vanwege het overleden van een zwarte man. Hij overleed omdat de politie hem hardhandig arresteerde.

George Floyd werd maandag opgepakt omdat zijn papieren vals zouden zijn. Tijdens zijn arrestatie duwde een witte agent hem met overdreven veel geweld op de grond. Hij ging met zijn knie op de nek van George zitten en hield dat een paar minuten vol. George riep een paar keer dat hij geen adem kon halen maar de agent trok zich daar niks van aan. Uiteindelijk bleek dat George was overleden.

Filmpje

Omstanders filmden de arrestatie toevallig en deelden het filmpje online. De nare beelden maakten veel mensen woedend. De politieagenten die bij de arrestatie waren, zijn meteen ntslagen. Toch zijn veel Amerikanen de afgelopen dagen de straat opgegaan om te protesteren. Zij zijn er van overtuigd dat het een racistische actie was van de agenten. Amerikaanse politieagenten zouden wel vaker zwarte mensen eerder arresteren dan witte mensen.

Beroemdheden

De protesten gingen afgelopen dagen niet altijd rustig. Er werden ook auto’s en winkels kapotgemaakt. Eén demonstrant overleed zelfs nadat een winkeleigenaar op hem schoot. Ook beroemdheden zijn boos over het politiegeweld. 'DIT MOET STOPPEN!', schrijft Justin Bieber bijvoorbeeld in hoofdletters bij het filmpje. 'Het maakt me woedend dat deze man is gestorven. Racisme is kwaadaardig. We moeten onze stem gebruiken, alsjeblieft mensen.'
Ook zangeres Demi Lovato is boos. ‘Dit is niet oké. En het zal niet stoppen tot iedereen dit erkent’, schrijft de zangeres op Instagram.

Anderen lazen ook: Frans politiebureau gesloten na vlooienplaag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Nienke: heel heftig
Lily: naar maar wrm maakt hij hem dood...

Weet ik niet... omdat hij zwart was????

Ik vind het heel erg dat dat gebeurt. Ik vind het onlogisch dat mensen dat doen. Ik bedoel: Hoe zou die politieagent het hebben gevonden als hij de persoon was die werd vermoord? Waar schijnlijk had hij ook gezegd dat de politieagent van `m af moest gaan

Ik vind het heel naar, dat er zoiets gebeurt. Ik ben zelf bruin en ik woon sinds kort in Amerika dus ik maak me zorgen om de veiligheid van mijn familie

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps