Foto: AFP
Uitgelegd

Protesten rondom abortus in de Verenigde Staten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

In de Verenigde Staten hebben belangrijke rechters een wet over abortus aangepast. De staten in het land mogen vanaf nu zelf bepalen of dat verboden wordt of niet. Daar zijn sommigen blij mee, maar anderen zijn boos en verdrietig.

Abortus is het verbreken van een zwangerschap. Die ingreep kan aan het begin van de zwangerschap. Vrouwen kiezen hier soms voor omdat ze zwanger zijn geraakt terwijl ze dat niet wilden. Soms kunnen ze niet voor een kind zorgen of lopen ze zelf gevaar door de zwangerschap.

Wet aangepast

In Nederland mag iedere vrouw zelf kiezen voor een abortus. In de Verenigde Staten stond in de grondwet dat die mogelijkheid er ook altijd moet zijn. Maar belangrijke rechters hebben dat nu aangepast. De staten in het land mogen vanaf nu zelf bepalen of abortus verboden wordt of niet. Er wordt verwacht dat het in ongeveer de helft van de staten verboden wordt.

Voor- en tegenstanders

Sommige mensen zijn blij, zij zijn tegen abortus. Soms vanwege hun geloof of omdat ze vinden dat als een vrouw net zwanger is, zij ook al leven in haar buik heeft dat je niet mag afbreken. Andere mensen zijn boos en protesteren massaal op straat. Zij vinden het belangrijk dat vrouwen zelf mogen beslissen over hun lichaam.

Foto: AFP

Anderen lazen ook: Boze boeren rijden met trekkers over de snelweg

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook