Stembiljet

Provinciale verkiezingen voor beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Morgen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Huh? De wát? Ook veel volwassenen snappen niet zo goed waar die verkiezingen over gaan. Maar als je dit leest, kun jij het daarna je ouders vertellen!

Provinciehuis

In iedere provincie staat een provinciehuis. Op de foto hierboven zie je het provinciehuis van Groningen. Daar vergaderen mensen (met een deftig woord ‘gedeputeerden’) over belangrijke problemen in hun provincie. Net zoals de burgemeesters en wethouders dat doen over dingen in hun gemeente. En de regering praat over onderwerpen waar het hele land mee te maken heeft. 

SnelwegIn de provincie gaat het over dingen waar meer gemeenten tegelijk mee te maken hebben. Bijvoorbeeld over de plek voor een nieuw vliegveld. En of er extra treinen en bussen moeten rijden tussen dorpen. 

natuur

Maar ook of er meer wegen moeten komen, of juist meer bomen?

De beslissingen in de provincie worden genomen door de Gedeputeerde Staten, de regering van een provincie. De Provinciale Staten, waar de verkiezingen 20 maart voor zijn, houden die Gedeputeerde Staten in de gaten. Eigenlijk zoals de Tweede Kamer de regering controleert.

Politieke beschouwingen

Snap je het nog? Blijf scherp, want het wordt nóg ingewikkelder. De verkiezingen van woensdag gaan namelijk niet alleen over de provincie, maar ook over de Eerste Kamer (op de foto hierboven)! De leden van de Eerste Kamer controleren of de Tweede Kamer z’n werk goed doet. 

De politici die gekozen worden voor de Provinciale Staten, beslissen op 27 mei wie er in de Eerste Kamer komen. Die kiezen natuurlijk voor leden van hun eigen partij, dus de uitslag staat eigenlijk vooraf al vast.

Geert Wilders

Best belangrijke verkiezingen dus. Daarom maken ook veel bekende landelijke politici reclame voor hun eigen partij. Je ziet hierboven Geert Wilders van de PVV die met aanhangers op de foto gaat: cheese! 

Rob JettenEn Rob Jetten van D66 deelt folders uit op de markt: 'Folder? U kunt niet op mij stemmen, maar mijn partij heeft de beste plannen!' 

WaterEn om het NOG lastiger te maken…Er wordt niet alleen gestemd voor de provincie, maar ook voor de Waterschappen. Die zijn de baas over het water in Nederland. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de dijken veilig zijn zodat er geen overstromingen komen. Maar ook dat er genoeg water in de sloten zit zodat boeren hun land kunnen besproeien. 
 
Was het een beetje duidelijk? Dan kun jij nu je ouders vertellen waar ze woensdag 20 maart precies voor stemmen. Succes!

Anderen lazen ook: Kinderverkiezingen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik begrijp het niet

I'm first! Het is wel lastig hoor.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps