Provinciale verkiezingen voor beginners

Vandaag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Huh? De wát? Ook veel volwassenen snappen niet zo goed waar die verkiezingen over gaan. Maar als je dit leest, kun jij het daarna je ouders vertellen!

Provinciale verkiezingen voor beginners
Provinciehuis

In iedere provincie staat een provinciehuis. Op de foto hierboven zie je het provinciehuis van Groningen. Daar vergaderen mensen (met een deftig woord ‘gedeputeerden’) over belangrijke problemen in hun provincie. Net zoals de burgemeesters en wethouders dat doen over dingen in hun gemeente. En de regering praat over onderwerpen waar het hele land mee te maken heeft. 

Snelweg
In de provincie gaat het over dingen waar meer gemeenten tegelijk mee te maken hebben. Bijvoorbeeld over de plek voor een nieuw vliegveld. En of er extra treinen en bussen moeten rijden tussen dorpen. 
natuur

Maar ook of er meer wegen moeten komen, of juist meer bomen?

De beslissingen in de provincie worden genomen door de Gedeputeerde Staten, de regering van een provincie. De Provinciale Staten, waar de verkiezingen op 15 maart voor zijn, houden die Gedeputeerde Staten in de gaten. Eigenlijk zoals de Tweede Kamer de regering controleert.

Politieke beschouwingen

Snap je het nog? Blijf scherp, want het wordt nóg ingewikkelder. De verkiezingen van 15 maart gaan namelijk niet alleen over de provincie, maar ook over de Eerste Kamer (op de foto hierboven)! De leden van de Eerste Kamer controleren of de Tweede Kamer z’n werk goed doet. 

De politici die gekozen worden voor de Provinciale Staten, beslissen eind mei wie er in de Eerste Kamer komen. Die kiezen natuurlijk voor leden van hun eigen partij, dus de uitslag staat eigenlijk vooraf al vast. Best belangrijke verkiezingen dus. Daarom maken ook veel bekende landelijke politici reclame voor hun eigen partij. 

Water
En om het NOG lastiger te maken…Er wordt niet alleen gestemd voor de provincie, maar ook voor de Waterschappen. Die zijn de baas over het water in Nederland. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de dijken veilig zijn zodat er geen overstromingen komen. Maar ook dat er genoeg water in de sloten zit zodat boeren hun land kunnen besproeien. Was het een beetje duidelijk? Dan kun jij nu je ouders vertellen waar ze woensdag 15 maart precies voor stemmen. Succes!