Foto AFP

Puinruimen na aardbeving in het oosten van Turkije

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Vrijdagavond begon de aarde in het oosten van Turkije te schudden. Wie weg kon komen rende in paniek de straat op. Anderen werden bedolven. De dagen en nachten daarna doorzochten hulpverleners uit alle macht de ingestorte gebouwen. De beving in cijfers.

6,8
Zo sterk was de beving op de schaal van Richter. De schokken werden tot in de buurlanden Syrië en Georgië gevoeld.

550
Zoveel kilometer is Elaziğ bij de Turkse hoofdstad Ankara vandaan. In Elaziğ vielen de meeste slachtoffers.

38
Minstens zoveel doden zijn er gevallen. Maar de ruim duizend reddingswerkers wisten ook tientallen mensen levend onder het puin vandaan te halen. Zodra ze een geluid hoorden gaven ze een signaal dat de graafmachines stil moesten zijn en groeven ze voorzichtig met de hand verder.
Ook dit ezeltje werd gered  Foto Reuters1600
Zeker zoveel mensen raakten gewond. Daarvan liggen er nog zo’n 100 in ziekenhuizen, maar niemand is meer in levensgevaar.

-4
Zo koud was het ’s avonds in het rampgebied. Een extra gevaar voor overlevenden die bekneld zaten.

28
Zoveel uur hebben een vrouw en haar dochtertje in de kou onder brokstukken in Elaziğ gelegen voordat ze werden gered. Filmpjes van de redding gingen rond op internet.
Foto AFP700
Zoveel naschokken zijn er al geweest. Veel mensen kunnen nog niet terug naar hun huis vanwege het grote instortingsgevaar. Er zijn duizenden tenten, bedden en dekens naar het rampgebied gebracht.

2
Turkije ligt op twee grote breuklijnen. Daardoor komen er regelmatig grote aardbevingen voor.

Anderen lazen ook: Fotoverhaal: aardbeving in Albanië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook