Paaseitjes

Raakt de chocola straks op?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Staan er paaseitjes in overvloed bij jullie op tafel? En ben je dol op chocola? Geniet ervan! Het zou best kunnen dat er over een tijdje minder chocola in de winkels ligt dan nu. 

En wat er dan in de winkels ligt is misschien ook nog veel duurder. Deskundigen denken dat er een tekort aan cacao kan komen. Hoe kan dat?

De toekomst van chocola is in gevaar, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ze noemen het de cacao-crisis. Chocola wordt gemaakt van cacao. Die komt van cacaobonen. Die groeien weer aan cacaobomen. In Latijns-Amerika, Azië en een paar kleine landen in Afrika zijn speciale stukken grond die vol staan met cacacobomen: de cacaoplantages. En op steeds meer van die plantages is het nu mis.

Luizen
Er heerst een virus dat de bomen aantast. Daardoor groeien er minder bonen aan. Na een paar jaar gaat de zieke boom zelfs helemaal dood. Het virus wordt verspreid door luizen die dol zijn op het sap van de cacaobomen. Als de luizen gedronken hebben van een zieke boom en ze gaan daarna naar een gezonde boom dan wordt die ook ziek. Zo is de cacoaziekte zich heel snel aan het verspreiden.Cacaobonen
Dubbel pech
Een goede oplossing is er nog niet, zeggen de onderzoekers. Het enige wat de cacaoboeren kunnen doen is de zieke boom weghalen. Maar dan zijn de luizen vaak al op bezoek geweest en hebben zij al weer andere bomen besmet. Cacaoboeren in Latijns-Amerika hebben dubbel pech. Zij kunnen soms ook nog last krijgen van een schimmel die die de bonen doet verpieteren.

Oplossing?
Als er geen oplossing komt kan er een tekort aan chocola ontstaan, zeggen de onderzoekers. En als er minder van is gaat de prijs omhoog. Jammer voor alle chocoladefans. Maar voor de cacaoboeren, de mensen die op de plantages werken en hun gezinnen is het een ramp. Zij hebben dan veel minder inkomsten. Experts zijn daarom hard bezig om uit te pluizen hoe zij de bomen beter bestand kunnen maken tegen ziektes.

Anderen lazen ook: Kinderen de baas van chocobedrijf.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Echt super zielig voor die boeren! Oeps

Ik ben dé chocoladelover van Nederland. Als chocola verdwijnt, is dit niet alleen vreselijk voor mij, maar er zal veel meer armoede komen in de wereld omdat cacao in heel veel landen veel geproduceerd wordt.

Het is pas zielig voor ons! Wij Kunnen geen chocola eten!

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!! Rentweg

Wat zielig. Voor de boeren. Maar ook voor de chocolade liefhebbers.

nooit! ze zoeken maar een oplossing ik blijf chocolade eten! en veel nog ook XD Oeps Rentweg

nee dat meen je niet

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps