Foto: Shutterstock

Racisme in Nederland: Kidsweek-lezers vertellen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In veel landen heeft je huidskleur nog steeds invloed op hoe je wordt behandeld. Daarom roept landengroep de Verenigde Naties (VN) 21 maart al jaren uit tot internationale dag tegen racisme. Ook in Nederland komt het nog regelmatig voor.  Dominic (9), Jeniah (13) en Quan (10) vertellen.

Quan (10) uit Maassluis: ‘Ik werd uitgescholden voor spleetoog’ Kelly van der Pol fotografie

‘Ik maak dat zelf best wel vaak mee door mijn Chinese achtergrond. Ik word uitgescholden voor spleetoog of poepchinees. Of mensen roepen me op straat na en zeggen “tjing tjang tjong” of maken gebaren met hun vingers en ogen. Sinds het coronavirus in Nederland is, zie ik op tv dat meer Aziatische mensen daarmee worden gepest, omdat het virus in China is begonnen. Ik heb dat zelf ook twee keer meegemaakt op straat. Iemand zei bijvoorbeeld eens dat ik het probleem van het virus was. Op social media krijg ik gelukkig geen nare reacties.’ 

Jeniah (13) uit Rotterdam: ‘Ik let altijd goed op dat ik niets verkeerd doe’ Foto: Jeniah

‘Ik heb zelf gelukkig nog geen racisme meegemaakt, maar ik ben er wel veel mee bezig. Als ik iets doe, denk ik goed na hoe ik dat moet doen, zodat mensen geen verkeerd beeld van mensen met een zwarte huidskleur krijgen. Als ik boos ben op school houd ik me bijvoorbeeld in en let ik op wat ik zeg. Ik wil niks doen of zeggen waardoor mensen denken dat iedereen die zwart is verkeerd is.’ 

Dominic (9) uit Amsterdam: ‘Ik hoop dat iedereen trots is op zijn afkomst’ 

Foto: Dominic

‘Ik ben wel eens voor aap uitgescholden tijdens het buitenspelen en toen ben ik boos weggelopen. Ik voelde me daardoor heel verdrietig. Zo’n opmerking doet veel pijn. Verder heb ik het gelukkig nog nooit meegemaakt of zien gebeuren. Ik ben kinderburgemeester in Amsterdam en de komende tijd is pesten, discriminatie en racisme het onderwerp van de kinderraad. Ik hoop dat iedereen trots is op zijn of haar afkomst en dat het niet uitmaakt wat anderen zeggen. Misschien hebben mensen die racistische uitspraken doen dat zelf niet eens door. Daarom is het belangrijk dat er aandacht voor komt. Zo beseffen zij zich misschien dat ze iets moeten veranderen.

In Kidsweek van 17 maart lees je uitleg over racisme en tips over wat je zelf kunt doen.

Anderen lazen ook: Keedron (12) krijgt platencontract voor liedje over racisme.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook