Pixabay Pexels

Raket Chang'e 5 gaat een stuk maan ophalen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

China heeft een raket gelanceerd die twee kilo aarde en gruis van de maan moet gaan ophalen. Wetenschappers kunnen dat, als de raket eenmaal terug is, gaan onderzoeken. 

400.000 kilometers moet raket Chang'e 5 afleggen om de maan te bereiken. Eenmaal daar moet ze hard aan het werk: in twee weken tijd moet ze ongeveer twee kilo maanstenen het ruim in scheppen. Met een robotarm, want er zijn een astronauten mee op de raket. En dan moet ze nog een keer gelanceerd worden, dit keer op de terugweg naar de aarde. Of ze veilig terugkeert is nog maar de vraag. Maar ze is in elk geval succesvol op weg gestuurd. 

Een andere raketlanceringEen andere raketlancering

Maangodin

De raket heet Chang'e 5 omdat de Chinese godin van de maan ook zo heet. Ze is volgens de Europese ruimteorganisatie ESA eergisteren vertrokken en doet er een paar dagen over om de maan te bereiken. De laatste keer dat ruimtevaartorganisaties een stukje maan naar de aarde hebben gehaald was in 1976. Er is nu veel meer apparatuur om de stenen te onderzoeken. En het gruis dat de Chang'e ophaalt komt ook van een ander gedeelte van de maan. 

Voor kerst terug

China heeft de missie stilgehouden. Meestal maakt het land zulke missies pas bekend als ze helemaal slagen. Dat moet half december blijken, want als het goed is arriveert de Chang'e 5 dan weer op aarde. 

Anderen lazen ook: Er komt internet op de maan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

oh dit is niet goed want wie weet, de maan kan kapot gaan

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.