Beeld NASA

Raket maakt duikvlucht langs de maan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het Amerikaanse ruimteschip dat vorige week is gelanceerd, heeft vandaag voor het eerst een duikvlucht langs de maan gemaakt. De Orion-raket vloog op een hoogte van ongeveer 130 kilometer achter de maan langs, met een snelheid van ongeveer 7700 kilometer per uur.

Het was nog even spannend want tijdens de vlucht viel het contact met de aarde even weg. De vluchtleiding wist dus even niet hoe het met het ruimtevaartuig ging. Gelukkig stuurde de raket al snel weer een foto waarop de aarde te zien als een kleine blauwe stip op ongeveer 370.000 kilometer afstand.
(tekst gaat verder onder de foto)

Beeld NASA

In de raket die nu onderweg is, zitten geen mensen. Het is een testvlucht. Als alles goed gaat, keert de maanraket rond 11 december weer terug op aarde.  De capsule plonst dan hangend aan parachutes in de Grote Oceaan. In totaal zal Orion dan 2 miljoen kilometer hebben afgelegd.

Zonnepanelen

De maanmissie heeft ook nog een beetje een Nederlands tintje. De zonnepanelen die zorgen voor elektriciteit aan boord zijn bedacht en gemaakt door een bedrijf uit Leiden.

Mensen

De eerste keer dat mensen naar de maan gingen, was in 1969. Een paar jaar later, in 1972, gebeurde dat voor het laatst. De volgende Amerikaanse maanvlucht staat gepland voor 2024. Dan moet het ruimteschip met vier mensen aan boord rond de maan vliegen. Rond 2025 moeten mensen weer echt voet op de maan zetten.

Anderen lazen ook: Raket op weg naar de maan

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook