De Inspiration4-crew

Raket met niet-astronauten de ruimte in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Zou jij weleens in een raket door de ruimte willen zweven? Vier niet-astronauten zijn dat op dit moment aan het doen. Ruimtevaartbedrijf SpaceX schoot vannacht een raket zonder professionele astronauten de ruimte in. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Om 2.02 uur Nederlandse tijd, schoot de SpaceX-raket vanuit de Amerikaanse staat Florida de lucht in. Het bedrijf is van Tesla-baas Elon Musk, maar deze vlucht wordt betaald door miljardair Jared Isaacman. Hij heeft de raket Inspiration4 genoemd. Naast hem zitten twee mensen die een wedstrijd hebben gewonnen die Isaacman had georganiseerd en iemand die als kind kanker heeft overleefd. Zij mag mee omdat ze hoop uitstraalt.

Niet-astronauten

Het is niet voor het eerst dat er niet-getrainde astronauten de ruimte in vliegen. Al vaker zijn er “gewone” burgers met professionele astronauten meegevlogen. De laatste keer was in juli. Toen werd miljardair Jeff Bezos gelanceerd samen met onder andere de 18-jarige Nederlander Oliver. Maar het was vannacht dus wel voor het eerst dat er geen echte astronauten bij waren.

Niet belangrijk

Niet iedereen is zo blij met deze vlucht. Een raketlancering is heel slecht voor het milieu en kost veel geld terwijl deze vlucht niet echt belangrijk is voor de wetenschap. De vier ruimtevaarders zullen namelijk vooral van het uitzicht genieten daarboven. Drie dagen hebben ze daarvoor, daarna is het de bedoeling dat ze weer veilig op aarde landen.

In het Engelse filmpje hieronder kun je zien hoe Inspiration4 gelanceerd wordt. 

Anderen lazen ook: Nederlander Oliver (18) wordt jongste ruimtevaarder ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook