Beeld ANP

Raket op weg naar de maan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Drie, twee, één…GO! Vanochtend om 07.47 uur schoot-ie eindelijk de lucht in. Na een paar mislukte pogingen is raket Orion van ruimtevaartorganisatie NASA nu onderweg naar de maan. En dat is voor het eerst in vijftig jaar.

In de raket die nu onderweg is, zitten geen mensen. Het is een testvlucht. Als alles goed gaat, keert de maanraket rond 11 december weer terug op aarde. In totaal zal Orion dan 2 miljoen kilometer hebben afgelegd.

Niet landen

De raket gaat ook niet landen op de maan. Als de Orion op ongeveer honderd kilometer afstand van de maan is, keert-ie weer om. Dat is waarschijnlijk over ongeveer een week. De missie heeft ook nog een beetje een Nederlands tintje. De zonnepanelen die zorgen voor elektriciteit aan boord zijn bedacht en gemaakt in Nederland. De panelen klapten keurig volgens verwachting 18 minuten na de lancering uit en doen goed hun werk. 

De eerste keer dat mensen naar de maan gingen, was in 1969. Een paar jaar later, in 1972, gebeurde dat voor het laatst.

Tekst gaat verder na de foto
Beeld ANP

Toen de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong op 21 juli 1969 voet op de maan zette, sprak hij de beroemde woorden: 'Dit is een klein stapje voor een mens, maar een reuzensprong voor de mensheid'

Astronauten

Nu zijn er opnieuw plannen om mensen op de maan te zetten. NASA wil in 2025 weer astronauten op de maan laten landen.

Anderen lazen ook: Maanstof geveild voor bijna een half miljoen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook