Foto: EPA

Raketaanval op Iraanse generaal, wat is er gebeurd?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Bij een Amerikaanse raketaanval in Irak is een Iraanse generaal omgekomen. Wat is er gebeurd? Drie vragen en antwoorden?

1.Wat is er gebeurd?

De Iraanse militair Soleimani is gedood door een raketaanval van het Amerikaanse leger. Soleimani was een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde. Bij de luchthaven van Bagdad, de hoofdstad van Irak, vuurde een drone raketten af op auto's bij het vliegveld. De raketaanval werd uitgevoerd op bevel van president Trump. 

2.Waarom werd deze aanval uitgevoerd?

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zag de generaal als een gevaar. Volgens hen zou Soleimani plannen hebben gemaakt om Amerikanen in Irak en omgeving aan te vallen. Deze raketaanval was volgens de Amerikaanse regering een actie om zichzelf te verdedigen.

Er zijn al langer spanningen tussen Iran en de VS, vorig jaar werden die steeds erger nadat Amerika de Iraanse Revolutionaire Garde een terroristische organisatie noemde. Daarnaast stuurde Amerika in 2019 meer militairen naar het Midden-Oosten.

3.Wat voor gevolgen heeft de aanval?

Wat de gevolgen precies gaan zijn is niet met zekerheid te zeggen. Deskundigen denken wel dat de aanslag zorgt voor nog hogere spanningen tussen Iran en de VS. Iraanse ministers hebben laten weten dat ze de aanval als gevaarlijk zien en dat deze actie gevolgen heeft. De Iraakse premier noemt de aanval een daad van agressie. Rusland is vooral bang dat de spanningen in het Midden-Oosten nu zullen toenemen. Na het nieuws deelde Donald Trump op Twitter een foto van de Amerikaanse vlag.

Anderen lazen ook: Trump blaast wapenafspraak Iran op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook