Foto: Idaly

Rapper Idaly waarschuwt voor gehoorbeschadiging

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Of je nou muziek luistert, een computerspel speelt of een YouTube-filmpje kijkt, waarschijnlijk doe je dat met een koptelefoon op of oortjes in. Kinderen hebben daardoor veel kans op gehoorschade, merkt VeiligheidNL. Daarom is er nu samen met rapper Idaly een speciale campagne.

Idaly maakte voor de campagne een bijzondere versie van zijn nummer On the Road, dat vrijdag uitkomt. ‘De aangepaste versie laat horen wat er gebeurt als je geen goede koptelefoon of oortjes gebruikt: De muziek is gedempt en je hoort veel omgevingsgeluid. Als er in de clip bijvoorbeeld een auto voorbijrijdt hoor je dat heel hard’, vertelt de rapper. 

Blijvende piep of overgevoelig

Want aan harde muziek kun je volgens VeiligheidNL niet alleen een blijvende piep overhouden, maar je oren kunnen ook overgevoelig worden voor normale geluiden, zoals die auto, het vastpakken van een plastic zakje of serviesgekletter. 

Goed afsluiten

Idaly leerde door deze samenwerking dat het erg uitmaakt voor welke koptelefoon of oortjes je kiest. 'Je kunt het beste gaan voor eentje met noise cancelling, die je oren goed afsluiten. Dat klinkt eigenlijk best logisch, want anders hoor je nog steeds veel lawaai van je omgeving. Daardoor zet je je muziek heel hard en dat is slecht voor je trommelvliezen.’ Volgens de rapper is het goed om daar eens bij stil te staan. ‘Je kunt er blijvende schade aan overhouden en ik wil mensen daar graag voor waarschuwen.' 

De twee versies van de videoclip kun je hier bekijken. Je kunt zelf kiezen of je de 'normale' versie wil beluisteren, of die met de omgevingsgeluiden.

Anderen lazen ook: Welke naam hoor jij: Laurel of Yanny?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat ik dan weer niet snap waarom moet de muziek zo hard? Economische gedachtes? Drinken ze dan meer?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.