ANP

Rat wint gouden medaille voor belangrijk werk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Dat ratten slimme dieren zijn weten ze in Cambodja maar al te goed. Ze helpen in dit Zuid-Aziatische land met een belangrijke taak: het opruimen van oude bommen. Een van de ratten, Magawa, kreeg daarvoor deze week een kleine gouden medaille.

De prijs werd uitgereikt door een Britse dierenorganisatie die elk jaar een prijs uitreikt aan een bijzonder dier. Een beetje zoals de Kidsweek Dier van het Jaar-verkiezing! Gambiahamster-rat Magawa heeft de prijs dit jaar dik verdiend. Tijdens zijn carrière spoorde hij maar liefst 39 gevaarlijke bommen op. Dankzij zijn goede neus konden de bommen onschadelijk worden gemaakt.

Speciale training

Magawa is een kei in het herkennen van de geur van oude bommen. Samen met tientallen andere ratten heeft hij hiervoor een lange training gehad. Zodra hij de bommen ruikt krabt hij met zijn pootjes op de grond. Daarna zorgen mensen ervoor dat de bom onschadelijk wordt gemaakt. Dat betekent dat hij heel voorzichtig tot ontploffing wordt gebracht of wordt uitgezet. Daarna is de plek waar de bom lag niet meer gevaarlijk. 

De tekst gaat door onder foto.

ANP

Bommen

In Cambodja liggen nog ongeveer zes miljoen onontplofte bommen onder de grond. Deze zijn tijdens oorlogen in het land neergelegd door de vijand. Het is een flinke klus om de bommen op te sporen, maar wel heel belangrijk. Elk jaar lopen veel Cambodjanen het gevaar om op zo’n bom te stappen, waardoor hij ontploft. Ratten zijn daarom de perfecte dieren om de bommen op te sporen: ze zijn namelijk licht genoeg om er veilig overheen te lopen.

In deze video zie je een van de ratten aan het werk:

Anderen lazen ook: Filmpje: ratten leren autorijden. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben trots op die rat en wat is hij schattig ! Hij heeft die medaille goed verdiend !!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps