Het asfalt is gescheurd in Pidie Jaya Foto EPA

Ravage in Indonesië na beving

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Een zware aardbeving heeft de Indonesische provincie Atjeh in puin gelegd. Tientallen huizen op het eiland Sumatra zijn ingestort. En er zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de beving:

- De aardbeving van vanmorgen had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Gevaar voor een tsunami (een overstroming als gevolg van de beving) was er gelukkig niet.De schade in Pidie Jaya is groot  Foto EPA- Toch renden veel mensen in paniek naar hoger gelegen gebieden, uit angst voor een herhaling van de gigantische vloedgolven van Tweede Kerstdag 2004. Bij die ramp kwamen toen 180.000 mensen om het leven.

- De aardbeving vond op 8 kilometer diepte plaats. Dat is vrij dicht onder het aardoppervlak.Uit angst voor naschokken zitten veel mensen op straat  Foto EPA- In de regio Pidie Jaya werd de beving het sterkst gevoeld en de schade is daar ook het grootst. Mensen renden in paniek hun huizen uit en durven nu niet meer terug, uit angst voor naschokken. Of ze kunnen niet meer terug omdat hun huis is ingestort.

- Er zouden tientallen gebouwen zijn ingestort. Ook hele winkelcentra liggen in puin.Het reddingswerk in Pidie Jaya is in volle gang  Foto AFP- Er zijn veel gewonden gevallen en bijna honderd doden. President Joko Widodo heeft alle hulpdiensten opgeroepen naar de rampplek te gaan. De reddingswerkers doen wat ze kunnen om mensen die vastzitten in het puin te redden en de slachtoffers te bergen. Maar gebrek aan zwaar materieel bemoeilijkt hun werk.

- Indonesië ligt in de zogeheten Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden en vulkanen uitbarsten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps