Coronaprik bij tiener

Rechter: Jongen (12) mag coronaprik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Een jongen van twaalf uit Groningen is naar de rechter gestapt. Hij wilde een prik tegen corona, maar zijn vader gaf geen toestemming. De rechter gaf de jongen gelijk. Zo kan hij zijn zieke oma weer opzoeken.

Kinderen jonger dan zestien overleggen met hun ouders of ze gevaccineerd willen worden. Kom je er samen niet uit? Dan mag je als kind (vanaf twaalf jaar) zelf beslissen.

Oma bezoeken

In het geval van de jongen (12) uit Groningen eiste de vader dat de jongen zich niet liet vaccineren. De vader was bang voor de bijwerkingen van het vaccin op de korte en lange termijn. Maar de jongen wilde niet besmet raken met het coronavirus, en het ook niet doorgeven aan anderen. Hij wilde vooral weer veilig zijn zieke oma kunnen bezoeken.

Gescheiden

De ouders van de jongen zijn gescheiden. Van zijn moeder mocht hij wel ingeënt worden. De rechter heeft de jongen nu gelijk gegeven. Volgens de rechter is het voor de jongen het belangrijkste dat hij zich kan laten vaccineren. De risico’s op een ernstige bijwerking van de vaccinatie op korte termijn zijn zeer klein en goed te behandelen. Op de lange termijn zijn er volgens wetenschappelijk onderzoek geen risico’s op bijwerkingen.

Hoger beroep

Tegen de uitspraak van de rechter kan iemand altijd ‘in hoger beroep’. Dan bekijkt een andere rechter de zaak nog eens. Dat kan nu ook. Maar volgens de rechter is de coronaprik zo belangrijk voor de jongen om zijn zieke oma te zien, dat hij die meteen mag krijgen, nog vóórdat een andere rechter zich hierover uitspreekt.

Anderen lazen ook: Dit moet je weten over de coronavaccinatie voor tieners

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook