Fietsers ondersteunen de klimaatzaak tegen Shell. Foto: ANP Remko de Waal

Rechter: Shell moet CO2-uitstoot snel verminderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Shell moet zijn CO2-uitstoot behoorlijk verminderen. En een beetje rap ook. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag geoordeeld.

CO2: de mens produceert er veel te veel van. Daardoor wordt het steeds warmer. In 2015 sprak een groot aantal landen af om de CO2-uitstoot flink te beperken, maar nog altijd warmt de aarde (te snel) op. Dat zorgt wereldwijd voor extreme hittegolven, verwoestende overstromingen en grote droogtes. 

Gevaarlijke klimaatverandering

Milieu-organisatie Milieudefensie sleepte oliebedrijf Shell, samen met een paar andere partijen, voor de rechter. Milieudefensie vindt dat Shell schuldig is aan ‘gevaarlijke klimaatverandering’, omdat het bedrijf weinig zou doen tegen opwarming van de aarde. Het zou véél groener moeten en kunnen, vindt Milieudefensie.

45% minder uitstoten

De uitspraak van de rechter is een flinke overwinning voor de milieubeschermers. De rechter zei dat Shell 'verantwoordelijk is voor een enorme CO2-uitstoot wereldwijd'. Het oliebedrijf, dat wereldwijd vestigingen heeft, moet nu veel meer gaan doen om zijn uitstoot te verminderen. Shell wordt verplicht om eind 2030 de uitstoot met bijna de helft terug te brengen (45%).

Ook de jongeren van Youth for Climate zijn blij met de uitspraak, zo laten ze weten op Instagram:

Anderen lazen ook: 8 originele klimaatplannen van kinderen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook