Jackson Oswalt - Youngest Person To Achieve Nuclear Fusion. Beeld Guinness

Record: Jackson bouwde als 12-jarige eigen fusiereactor

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Jackson (15) uit de Verenigde Staten kreeg iets voor elkaar dat voor veel mensen niet eens te begrijpen is. Toen hij twaalf was bouwde hij een werkende mini-fusiereactor. Omdat hij de jongste ooit is die dat kan zeggen, staat hij nu in het Guinness World Records-boek. 

'Vroeger was ik altijd al bezig met dingen bouwen’, vertelt Jackson in een video op de site van Guinness. 'Toen ik las over een jongen die op z'n veertiende al een fusiereactor in elkaar zette, dacht ik: ik wil dat ook.' Dus begon Jackson een speurtocht naar alle informatie die hij kon vinden. Want kernfusie is niet een beetje, maar een beetje boel ingewikkeld. Het is een vorm van energie-opwekking. Voor de liefhebbers: door waterstofatomen (de kleinste deeltjes van waterstof) op elkaar te laten botsen, ontstaat het gas helium. Tijdens deze 'fusie' komt superveel energie vrij. Maar je hebt er ook extreem veel hitte voor nodig: wel 100 miljoen graden Celsius.

De tekst gaat door onder de foto.

Jackson Oswalt

Behoorlijk gevaarlijk

Jackson ging aan de slag in de speelkamer bij hem thuis. Werken met zulke hoge temperaturen kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Zijn ouders maakten zich daar zorgen over, maar gelukkig wilde Jackson’s scheikundeleraar graag helpen. 'Het project heeft me twee jaar gekost', vertelt Jackson. Hij is supertrots met zijn titel. Die kreeg hij pas deze maand, want bij Guinness wilden ze alles tot in de puntjes controleren. 'Mijn vrienden en ik vonden de Guinness-boeken altijd al superinteressant. Het voelt geweldig om er nu zelf in te staan.' 

Anderen lazen ook: 5x de gekste Guinness-records

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

cool dit kan niet zomaar iedereen Duimomhoog Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.