Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Recyclen in een circulaire economie werkt zo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Producten hergebruiken zodat er niks meer hoeft worden weggegooid. Daar wordt deze week aandacht voor gevraagd in de week van de circulaire economie. Maar wat is dat eigenlijk?

Veel producten over de hele wereld belanden uiteindelijk in de prullenbak. Je koopt bijvoorbeeld een smartphone, gebruikt het en gooit hem weer weg als hij kapot is. Dat wordt een lineaire economie genoemd. In een rechte lijn gaat een product van materiaal naar afval. Maar op die manier wordt er heel veel materiaal gebruikt en worden de afvalbergen steeds groter.

Recyclen

Maar daar is een oplossing voor! In plaats van dat een product wordt weggegooid, wordt het gerecycled. De materialen worden hergebruikt om weer nieuwe producten mee te maken. Dat heet een circulaire economie of kringloopeconomie.

Verschil

Op dit plaatje zie je goed het verschil. In een circulaire economie (links) loopt het systeem in een rondje. In een lineaire economie zie je een rechte lijn.

Foto: Shutterstock

Deze week wordt aandacht gevraagd voor de circulaire economie. Verschillende bedrijven praten over hoe zij meer kunnen recyclen en op welke manier producten kunnen worden hergebruikt. 

Anderen lazen ook: Upcycling: zo geniet jij langer van je kleding

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook