Foto: Shutterstock

Red de grutto, stop dit vliegveld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Bouw geen vliegveld bij de Portugese hoofdstad Lissabon! Dat vraagt de provincie Friesland aan de Portugese regering. Het draait allemaal om de grutto. 

De grutto wordt in Nederland al jaren met uitsterven bedreigd. De provincie Friesland steekt veel geld in het redden van de vogels. Wat heeft dat met Lissabon te maken? Op de plaats waar het vliegveld moet komen barst het van de grutto’s. Het is hun overwinterplek. De dieren vliegen uit Afrika naar Lissabon, waar ze op kracht komen. Daarna vliegen ze door naar Nederland om te broeden. 

Grutto's met stress

Van een vliegveld krijgen de dieren veel stress, verwachten experts. Daardoor wordt het moeilijker voor ze om naar Nederland te vliegen en hier eieren te leggen. Ook hun broedtijd in Nederland wordt dus verstoord.

Petitie voor de grutto

Dat moet stoppen, vinden veel mensen. Het gebied is een belangrijk vogelgebied. In Nederland tekenden 40.000 mensen een petitie tegen het vliegveld. Die wordt volgende week aan de Portugese regering aangeboden, samen met een brief van Friesland. 

Anderen lazen ook: Op zoek naar reddingsplan voor kieviten en grutto's.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook