
Reddingsmaatschappij: eerst voelen, dan pas springen
Het wordt komende dagen snikheet. En wat is er dan lekkerder dan ergens buiten het water in plonzen? Toch is dat niet verstandig, zegt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).
Voor je ergens een meertje, rivier of zee in duikt, moet je eerst goed voelen hoe koud het water is, adviseert de KNRM. Het is nog lente, dus het water kan een stuk kouder zijn dan je verwacht. ‘Als je zomaar het water inspringt, loop je risico op een cold shock’, waarschuwt de reddingsorganisatie, ‘Dat is een schrikreactie waardoor je onder water automatisch inademt en mogelijk water mee hapt. Dat kan in je longen komen en dat is gevaarlijk. Vooral op groot open water, zoals bijvoorbeeld het IJsselmeer en de zee moeten mensen oppassen.’
Kramp
De organisatie zou graag zie dat iedereen een beetje nadenkt voor het zwemmen. Helemaal als je in de zee gaat zwemmen. ‘Ga nooit in je eentje zwemmen in open water. Als het water koud is, kun je bijvoorbeeld kramp krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn als er niemand bij je is.’
Vies
Niet alleen de kou kan trouwens gevaarlijk zijn. De Waterschappen, die over de kwaliteit van zwemwater gaan, waarschuwen zwemmers ook nog voor vies water. Op veel plekken is al blauwalg gevonden. Dat is een vervelende bacterie waar je flink ziek van kunt worden.
Wil je weten waar je wel veilig kunt zwemmen? Kijk dan eerst even op zwemwater.nl voor een plonsplek bij jou in de buurt.
Anderen lazen ook: Op steeds meer plekken vind je blauwalg, hoe kan dat?
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!