enquete kidsweek

Regels en ruzies over schermtijd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

‘Hoe lang zit jij nu al te Minecraften? Hup, computer uit en buiten spelen!’ Herkenbaar? Bij bijna iedereen is er thuis weleens gedoe over schermtijd. Kidsweek liet onderzoeken hoe het zit met regels en ruzies over computers, telefoons en gamen. En wat blijkt? Kinderen en ouders zijn het behoorlijk eens.

Opvallend is dat de meeste kinderen het helemaal niet erg vinden als hun ouders meekijken met wat ze op hun scherm aan het doen zijn. Terwijl de meeste ouders dénken dat hun kind dat helemaal niet wil. 44 procent van de kinderen zou het juist gezellig vinden als hun ouders wat vaker mee zouden kijken naar YouTube-filmpjes of samen een game zouden doen. Terwijl maar één op de drie ouders denkt dat hun kind dat leuk zou vinden.

In meer dan de helft van de onderzochte gezinnen zijn duidelijke afspraken over het gebruik van computers en telefoons. Geen telefoon op tafel tijdens het eten, is bijvoorbeeld zo’n afspraak. 90 procent van de ouders vindt dat een goede regel en 66 procent van de kinderen is het daar mee eens. Meer dan de helft van de kinderen (51 procent) zegt trouwens dat hun ouders meer op hun telefoon zitten dan zijzelf. Bijna de helft van de ouders (47 procent) geeft dat ook toe.

Buitenspelen

Ouders weten ook best goed wat hun kinderen het leukst vinden om te doen. 36 procent van de ouders denkt dat hun kind buitenspelen het allerleukst vindt. En 30 procent van de kinderen noemt dat zelf ook als lievelingsactiviteit. Op de tweede plaats staat ‘op de smartphone of tablet’.

Jongens en meisjes

Wel zijn er verschillen tussen jongens en meisjes. Meisjes spelen iets liever buiten dan jongens (35 procent tegen 26 procent). Gamen blijkt toch wel echt een jongensding. 35 procent van de jongens doet dat het allerliefst, en dat geldt maar voor 4 procent van de meisjes. Ook op social media is er verschil tussen jongens en meisjes. Meisjes zitten veel vaker op Musical.ly (30 procent tegen 5 procent van de jongens). Het allerpopulairst blijft YouTube. Drie van de vier kinderen (jongens én meisjes) zit daar een paar keer per week of vaker op.

Zakgeld of telefoon?

De meeste kinderen vinden schermen trouwens een stuk belangrijker dan zakgeld. We onderzochten wat kinderen liever hebben: een maand geen zakgeld of een maand geen telefoon en tablet. Bijna de helft van de kinderen (45 procent) doet het liever een maand zonder zakgeld. Eén op de vijf kinderen (21 procent) levert liever telefoon of tablet in.

Anderen lazen ook: 'Kijk minder op schermen en speel meer buiten'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik mag niet veel op een scherm

Deal with it (leef ermee)

Wij mogen alleen in het weekend en in de vakanties een half uur per dag.

WAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ik mag 2 uur

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps