Foto: ANP

Regenboogkleuren als protest in München

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Dit beeld van het voetbalstadion in regenboogkleuren in de Duitse stad München ga je vanavond niet zien. De gemeente riep voetbalbond UEFA op om het stadion in regenboogkleuren te hullen en zo een politieke boodschap uit te dragen naar Hongarije, hun tegenstander van vanavond. Maar UEFA ziet dat niet zitten. Op veel andere plekken zie je wel veel regenbogen.

Om negen uur vanavond speelt het Duitse voetbalteam een EK-wedsterijd tegen Hongarije. In dat land is het door een nieuwe wet sinds kort verboden om boeken, films en reclames met transgenders of homo's te laten zien. Veel andere landen vinden dat discriminatie van de lhbti-gemeenschap en vinden het EK hét moment om die boodschap over te brengen.

Teken van diversiteit

De gemeenteraad van München riep de UEFA, die het EK organiseert, daarom op om de Allianz Arena vanavond in het rood, oranje, geel, groen, blauw en paars te hullen. Een regenboog staat in de lhbti-gemeenschap centraal als hét teken van de verschillen tussen mensen. Maar de bond wil dat niet, omdat het EK volgens hen niet het moment is om een politieke boodschap uit te dragen. 

Overal regenboogkleuren op social media

Op sociale media krijgt die beslissing van de UEFA veel kritiek. Veel bedrijven en mensen vinden dit juist wél het moment om zich te laten horen. Daarom poetsten veel grote bedrijven zoals Siemens en BMW hun logo op social media op met de regenboogkleuren en zijn grote gebouwen in de stad vanvavond wel van die kleuren voorzien. Ook andere voetbalstadions in het land doen mee. De tekst gaat verder na de tweet.

Voetbal verbindt

Nederland speelt zondag de eerste achtste finale in de Hongaarste hoofdstad Budapest. Georgino Wijnaldum laat daar ook van zich horen. De aanvoerder van Nederland zal een speciale OneLove-aanvoerdersband dragen. Daarop staat een hartje in regenboogkleuren met de tekst 'Voetbal verbindt'. De speler wil zo laten zien dat Nederland vindt dat iedereen erbij hoort.

Anderen lazen ook: Straten kleuren oranje voor oranje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook