Arend van Dam Foto: Kinderboekenweek

Reis door de tijd tijdens de Kinderboekenweek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

De Kinderboekenweek gaat vandaag weer van start. Die staat dit jaar in het teken van geschiedenis met als thema: ‘En toen…’ Die twee woorden vormen een mooi begin voor verhalen over vroeger.

Foto: Kinderboekenweek

Optocht door de geschiedenis 

Arend van Dam schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk De diamant van Banjarmasim. De acht verhalen spelen kriskras door de tijd en worden steeds voorafgegaan door aantekeningen van de schrijver. Er is een verhaal over Arend zelf toen hij zeven jaar oud was. Over Mary die de oversteek naar Amerika maakt. En over een diamant die terugverlangt naar Indonesië, waar hij vandaan komt. Anne Stalinski maakte er grappige tekeningen bij.  

De diamant van Banjarmasim, Arend van Dam & Anne Stalinski (ill.) krijg je cadeau in de boekwinkel als je voor €12,50 aan kinderboeken koopt.  

 

Het lied van de vreemdeling

Geheime jachtpartij 

Afgelopen zaterdag won Linda Dielemans de Jonge Beckman voor haar boek De schaduw van de leeuw. Ook zij gaat in haar nieuwe boek ver terug in de tijd. Het lied van de vreemdeling speelt 41.000 jaar geleden en gaat over Une, een neanderthalermeisje. Na een geheime jachtpartij waarbij ze een vriend wil helpen, valt ze in handen van een andere stam. Ze spreekt hun taal niet, maar sluit vriendschap met een van de jongens, Nano. Als de vulkaan uitbarst komen de twee in een spannend avontuur terecht. Een dik boek dat lekker doorleest en waar veel in gebeurt.  

Het lied van de vreemdeling, Linda Dielemans. Leopold, €17,99 (11+).  

 

321 superslimme dingen over geschiedenis

Blote billen 

Mathilda Masters is een kei in het opdiepen van maffe wetenswaardigheden. In dit superdikke boek heeft ze er 321 verzameld over geschiedenis. Je komt Keltische soldaten tegen die hun tong uitsteken en hun broek naar beneden trekken om de tegenstander uit te dagen. Romeinen die met z’n allen gaan badderen en smullen van gevulde slaapmuizen. Tussendoor steek je van alles op over amfitheaters, muziek, slavernij en het alfabet van de Oude Egyptenaren. Een heerlijk boek om je in de geschiedenis te verdiepen en je te verbazen over grappige weetjes. 

321 superslimme dingen die je moet weten over geschiedenis, Mathilda Masters & Louize Perdieus (ill.). Lannoo, €20,50 (9+).  

Anderen lazen ook: Kinderboekenweek: leesboek bij je Happy Meal.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps