Beeld: FACULTY OF SCIENCES OF THE UNIVERSITY OF LISBON

Resten van enorme dino ontdekt in achtertuin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

In een Portugese achtertuin zijn héél goed bewaard gebleven fossielen ontdekt. Ze zijn van een langnek-dinosaurus. Misschien komen ze van de grootste dinosaurus ooit gevonden in Europa.

In 2017 stond een man te werken in z'n tuin, toen hij meerdere fossielen vond in de aarde. Na onderzoek bleek dat ze van een sauropode zijn. Sauropoden waren de grootste van alle dinosauriërs en de grootste landdieren die ooit hebben geleefd. Ze hadden lange nekken en staarten, aten planten en liepen op vier poten.

Ruggengraat en ribben

Deze maand zijn onderzoekers begonnen met het opgraven van meer fossielen van de dino. Ze ontdekten delen van de ruggengraat en ribben van het uitgestorven dier. Daaraan is te zien dat het om een joekel van ongeveer 12 meter hoog en 25 meter lang gaat. Het skelet zou zo'n 150 miljoen jaar oud zijn. Het skelet is gevonden in de houding waarin de dinosaurus waarschijnlijk stierf.

Grootste dino ooit gevonden in Europa?

De wetenschappers vermoeden dat het om de grootste dino gaat die ooit in Europa is gevonden. Maar dat is nog niet helemaal zeker. Het wordt nu bestudeerd door een internationaal onderzoeksteam.

Anderen lazen ook: Reuzenbacterie ontdekt die met blote oog te zien is

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook