De grootste bacterie ooit. Tomas Tyml/Lawrence Berkeley National Laboratory via AP
Uitgelegd

Reuzenbacterie ontdekt die met blote oog te zien is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Hij is zo groot dat je 'm zelfs met het blote oog kan zien. Wetenschappers hebben de grootste bacterie ooit ontdekt! Vijf vragen over dit joekel.

1. Wat is er precies ontdekt?

In een mangrove (een tropisch bos dat boven water lijkt te hangen) van het Caraïbische eiland Guadeloupe is een bacterie ontdekt die ongeveer zo groot is als een wimper. De reuzenbacterie, die eruit ziet als een wit draadje, is wel vijfduizend keer groter dan de normale afmetingen van een bacterie. 

2. Hoe bijzonder is dat?

Nou, behoorlijk! Normaal gesproken kunnen wij mensen bacteriën alleen maar zien onder een microscoop. 'Dit is alsof je een mens ontdekt die zo groot is als de Mount Everest', aldus hoofdonderzoeker Jean-Marie Volland van het Lawrence Berkeley National Laboratory.

3. Hoe is de reuzenbacterie ontdekt?

De Franse microbioloog Olivier Gros trof de bacterie al in 2009 voor het eerst aan. Op een afgevallen mangroveblad op de bodem van het water, zag hij witte draadjes zitten. Maar: op dat moment wist hij niet dat het een bacterie was. Pas nu, na jaren onderzoek, is dat gebleken. Door de microscoop was te zien dat de draadjes geen belangrijke kenmerken van plantaardige of dierlijke cellen hadden. Maar dus wél van bacteriën! 

4. Is de bacterie ook op andere plekken opgedoken?

Nee, nog niet. Sterker nog: toen de onderzoekers pasgeleden teruggingen naar de plek waar ze 'm gevonden hadden, was -ie helemaal foetsie. Dat zou te maken kunnen hebben met bepaalde weersomstandigheden waarbij hij wel of niet overleeft. Maar het zou ook een heel andere reden kunnen hebben. 

5. Wat betekent deze ontdekking?

Hij zet de wetenschap op z'n kop. 'De belangrijkste boodschap is dat we bacteriën niet moeten onderschatten. Bacteriën zijn eindeloos flexibel en zitten altijd vol verrassingen', schrijft de Amerikaanse microbioloog Petra Anne Levin in wetenschapstijdschrift Science.

Anderen lazen ook: Wetenschappers maken glibberige slijmrobot

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook