Beeld NIOZ

Riffen in de Waddenzee van perenhout

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Bij riffen denk je vast aan kleurrijk koraal en tropische vissen. Maar ook in de Waddenzee liggen riffen. Niet van koraal, maar van perenhout. En daar zijn de vissen en andere zeedieren heel blij mee. 

‘De bodem van de Waddenzee is in de loop van de jaren alleen steeds zanderiger geworden’, legt onderzoeker Jon Dickson van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) uit. ‘Vroeger kwamen er vaker scheepswrakken en stukken drijfhout op de bodem terecht. Een goede plek voor bijvoorbeeld mossels en oesters om op te leven. Daarom hebben we nu opnieuw hout neergelegd, in de hoop dat het een goede nestelplek zou zijn voor zeedieren.’

Algen en zeepokken

De onderzoekers maakten van perenhout drie meter hoge riffen en plaatsten die afgelopen voorjaar in ondiepe geulen in de Waddenzee. Daarna was het afwachten geblazen. Het hout werd een succes. ‘De nepriffen barsten nu al van het leven. Algen, zeepokken, mossels, mosdiertjes en anemonen overgroeien het hout. En rond de houtriffen zwemmen vijf keer meer vissen dan op het zand dat in de buurt ligt.’ De onderzoekers zijn blij met het snelle resultaat en gaan nu kijken of er op meer plekken riffen van perenhout in de zee geplaatst kunnen worden.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe de onderzoekers de riffen na een half jaar uit het water halen:

Anderen lazen ook:  Koraal wordt snel witter en zwakker

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook