Rijk en arm

Rijken rijker, armen armer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

De ongelijkheid in de wereld is enorm. En de corona-pandemie heeft het verschil tussen arm en rijk nog veel groter gemaakt. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Oxfam. Hieronder zes weetjes uit Oxfam's jaarlijkse rapport. 

* De tien rijkste mannen ter wereld werden tijdens de pandemie dubbel zo rijk. In plaats van 600 miljard euro hebben zij nu samen 1.2 biljoen euro op hun bankrekening staan. Dat is een bedrag met twaalf nullen!

* Tegelijkertijd kwamen meer dan 160 miljoen extra mensen in de armoede terecht. Zij moeten leven van minder dan vijf euro per dag.

* Als je kijkt naar de corona-pandemie wordt de ongelijkheid goed zichtbaar. De topmannen van medicijnbedrijven Moderna en Pfizer zijn heel rijk geworden door het ontwikkelen van coronavaccins. Terwijl veel arme landen niet geen toegang hebben tot een prik.

* Arme mensen verliezen juist hun baan omdat veel bedrijven gesloten zijn en ze ook niet meer mogen verkopen op de markt of op straat door corona. In arme landen worden mensen ziek door corona omdat ze geen prik hebben, en er ook geen goede dokters zijn.

* Vooral meisjes en vrouwen betalen een hoge prijs, omdat vrouwen vaker werk doen zonder een contract en opeens veel meer zorgtaken hebben. Meisjes keren vaak niet meer terug naar school omdat ze thuis moeten werken of bijvoorbeeld zwanger raken. 

* In het rapport van Oxfam staat ook een oplossing voor al deze problemen. Als de tien rijkste mannen 99% van hun winst afstaan, is er genoeg geld om iedereen op de wereld een vaccinatie te geven en honger te bestrijden. Ook is er dan geld om veel klimaatproblemen op te lossen en te zorgen voor betere gezondheidszorg en andere hulp voor mensen. Maar of dat binnenkort gaat gebeuren? 

Anderen lazen ook: Kinderen kiezen voor meer groen en gelijkheid

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook