Jeff Bezos

Rijkste man op aarde geeft 10 miljard aan klimaatfonds

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Jeff Bezos richtte het Amerikaanse internetbedrijf Amazon op en verdiende daarmee zoveel geld dat hij nu de rijkste man op aarde is. Gisteren zei de multimiljardair dat hij bijna 10 miljard euro geeft aan een nieuw fonds voor het klimaat. Wie is deze steenrijke zakenman?

Jeff Bezos heette niet altijd Jeff Bezos en hij is niet altijd zo rijk geweest. Zijn moeder werd zwanger toen ze zestien was en op 12 januari 1964 werd Jeffrey Preston Jorgensen geboren in de Amerikaanse staat New Mexico. Anderhalf jaar later gingen zijn ouders uit elkaar. Toen Jeff vier was trouwde zijn moeder met Cubaan Mike Bezos. Jeff beschouwde hem vanaf dat moment als zijn vader. 

Online boekwinkel

Bezos studeerde elektrotechniek en computerwetenschappen en werkte daarna voor grote bedrijven. Rond 1994 tijd bedacht hij iets nieuws: een online boekwinkel. Winkelen op internet bestond nog niet, maar Bezos zag dat dat weleens kon veranderen. Hij vertelde zijn idee aan zijn vrouw MacKenzie en zij zei dat hij ervoor moest gaan. Het bedrijf Amazon was geboren. 

Ruimtevaart

In het begin runt Bezos zijn bedrijf vanuit zijn garage, maar al snel stuurt Amazon boeken naar klanten overal ter wereld. Nu verkoopt het bedrijf van alles en is het honderden miljarden euro's waard. 

Bezos richt ook een eigen ruimtevaartbedrijf op: Blue Origin. Hij koopt de grote Amerikaanse krant The Washington Post en sticht een goed doel voor arme gezinnen.

Scheiding

Vorig jaar gingen Bezos en zijn vrouw MacKenzie na 25 jaar huwelijk uit elkaar. Als MacKenzie gewild had, had ze de helft van het geld van haar man kunnen eisen: zo'n 65 miljard dollar. Maar dat deed ze niet. Het ex-paar wilde vrienden blijven en MacKenzie was tevreden met 'maar' 35 miljard dollar.

Wist je dat…  

... Bezos vorige week ruim 150 miljoen euro neertelde voor een villa in Los Angeles? Het is een van de duurste huizen ooit, maar voor de rijkste man op aarde is dat natuurlijk geen probleem.

... Amazon-medewerkers kritiek hebben op hun eigen bedrijf? Ze vinden dat Bezos de samenwerking met olie- en gasbedrijven moet stoppen en dat Amazon moet overstappen op duurzamere transportmiddelen.

Anderen lazen ook: Superrijke vrouw geeft helft van haar geld weg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.