Foto: Pexels

Rioolwater drinken om water te besparen?!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Rioolwater drinken: zie jij het jezelf al doen? Het is nog lang niet zo ver, maar de kans bestaat dat dit idee met een luchtje in de toekomst echt gaat gebeuren. 

De laatste jaren zijn er steeds vaker droge periodes in Nederland, ook nu. En: er komen steeds meer grote droogtes aan in de toekomst, blijkt uit onderzoek. ‘Vroeger kwamen ze eens in de dertig jaar voor, nu gaan we naar eens in de twintig’, aldus droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. Dat is geen goed nieuws voor de natuur in ons land. 'Met name voor bomen en struiken’, legt Wanders uit. Maar: ‘Er gebeurt veel in Nederland, we proberen slimmer om te gaan met water. Bijvoorbeeld door te zorgen dat regenwater beter de bodem in trekt. Of met stuwdammen in sloten waardoor het zoete water niet meteen naar zee stroomt.’ 

Poep en pies

Bij televisie-programma EenVandaag dacht een deskundige nog een stapje verder. Waarom hergebruiken we ons rioolwater niet gewoon? Het gezuiverde wc-water, dus waar je poep en pies in heeft gedreven, wordt nu nog op de rivieren geloosd en verdwijnt in zee. Zonde, vindt waterzuiveringsexpert Ferdinand Kiestra van Waterschap Aa en Maas. We zouden het juist moeten hergebruiken, vindt hij. Voor landbouw en industrie bijvoorbeeld, maar desnoods ook als drinkwater. 'Het is old school om te denken dat je nog water kunt verspillen', zegt hij tegen EenVandaag. Of het idee van Kiestra ook echt werkelijkheid wordt? Dat is niet zeker. Maar het zou best eens kunnen. Drink smakelijk!

Anderen lazen ook: Geen schoon water voor ruim twee miljard mensen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ga dat echt niet drinken!

daar zit ook corona in he

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.