Foto: ANP

Rishi Sunak is de nieuwe premier van het VK

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Hij had als énige genoeg steun van zijn partijgenoten. En dus was hij de enige die Liz Truss kon opvolgen, als leider van de Britse Conservatieve Partij. En daarmee ook meteen als premier. Een paar weetjes over Rishi Sunak. 

- Zijn vader was huisarts, zijn moeder had een apotheek. Daardoor verdienden ze genoeg om Sunak naar de universiteit van Oxford te sturen. Daar studeerde hij filosofie, politiek en economie.

- In de regering van Johnson was hij minister van Financiën.

- Hij stapte op uit die regering na een paar schandalen, waardoor Johnson uiteindelijk aftrad. Dat nemen veel partijgenoten Sunak nog kwalijk.

- Sunak gaf zich eerder al op als opvolger van premier Johnson. Maar hij verloor de strijd van Liz Truss. Toen zij vorige week opstapte, na 45 dagen, gaf hij zich opnieuw op.

- Sunak (42) wordt de jongste Britse premier in tweehonderd jaar. 

- Sunak is de eerste Britse premier van Indiase komaf. 

- Hij is ook de rijkste premier die de Britten ooit hadden. Hij verdiende zelf al miljoenen bij een bank, én zijn vrouw komt uit een miljardairsfamilie.

- Hij raakte al een paar keer in opspraak. Zo kreeg hij een boete, omdat hij zich niet hield aan coronaregels. En werd zijn vrouw beschuldigd omdat ze geen belasting zou betalen.

Anderen lazen ook: Britse premier Truss stapt nu alweer op

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook