Foto Wilbert Bijzitter

Robins (14) huis gaat sluiten: ’Ik kan hier niet weg’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De sluiting van een jeugdzorginstelling op de Veluwe zorgt voor grote onrust. Ruim tweehonderd kinderen hoorden deze week dat zij binnen een half jaar moeten vertrekken. ‘Mijn huis wordt gesloopt en mijn leven van me afgepakt’, vertelt Robin (14).

‘Verschrikkelijk en onvoorstelbaar.’ Zo omschrijft Robin zijn situatie en die van nog 214 jongeren zoals hij. Op dit moment wonen zij nog in De Hoenderloo Groep, een instelling voor jongeren met ingewikkelde problemen. De plek moet sluiten, omdat er niet genoeg geld is om open te blijven. Ook zegt de inspectie dat de kwaliteit van de zorg niet goed genoeg is. Maar verhuizen is voor Robin een nachtmerrie. Áls hij al op tijd een plek krijgt. 

Rust  

‘Ik had eindelijk mijn plek gevonden’, vertelt Robin. Hij heeft autisme, waardoor hij grote moeite heeft om met zijn emoties om te gaan. Omdat het thuis écht niet meer ging, moest hij daar drie jaar geleden weg. Het was het begin van twee jaar verhuizen van plek naar plek. Bij De Hoenderloo Groep, anderhalf uur van zijn familie, vond Robin rust.

‘Ik hoor hier thuis. Het is best streng, maar op een goede manier. Ik ga weer naar school, ik sport, heb een krantenwijk, we maken Hoenderloo TV hier. Ik krijg therapie, ook met een hulphond, die het voelt als het me teveel wordt. Ik heb een vriend, Jan, die is als een broer voor me. Mijn mentor Rik is de beste ooit. Ik heb hier alles’, vertelt Robin. Wel merkt hij dat het in de organisatie niet altijd lekker loopt. ‘Er is weinig geld, bijvoorbeeld voor bioscoopuitjes. En er zijn vaak invallers op de groepen.’ (Het interview gaat door onder de afbeelding)

Hoenderloo GroepDe Hoenderloo Groep (foto Google Maps). 

Ramp 

Toen hij maandag hoorde dat het doek valt voor De Hoenderloo Groep, kwam dat hard binnen. ‘Ik was zo boos en verdrietig. Ik heb met dvd’s gegooid. Mijn huis wordt gesloopt, mijn leven van me afgepakt.’ Robin en de anderen is beloofd dat er voor iedereen een nieuwe plek wordt gezocht. Ook Kamerleden maken zich daar sterk voor. Ze hebben tegen de minister gezegd dat hij in actie moet komen. Maar of dat de kinderen op tijd helpt aan een plek, is de vraag. ‘Bovendien kán ik hier niet weg, dat wordt een ramp. Ik moet dan weer helemaal opnieuw beginnen. Ergens anders is geen Hoenderloo TV.'

Wonder

Stiekem hoopt Robin op een ‘magisch wonder’. Maar ondertussen zit hij geen duimen te draaien. ‘Ik heb een brief gestuurd aan premier Rutte. Hij schreef terug dat er extra geld voor de jeugdzorg komt, maar niet voor De Hoenderloo Groep.’ Dus is Robin een crowdfundingsactie begonnen. ‘Het mag gewoon niet dicht. Als ze het gaan slopen, blijf ik zitten.’ 

Anderen lazen ook: Jeugdzorg gaat (weer) veranderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps