Videostill: Georgia Tech

Robot-luiaard houdt natuur in de gaten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De meeste robots rijden op wieltjes of vliegen rond als een drone. Maar een nieuwe Amerikaanse luiaard-robot doet iets anders: rondhangen. Wetenschappers gebruiken hem om de natuur in de gaten te houden. 

De luiaard-robot heet de Slothbot. Dat komt van het Engelse woord voor luiaard (Sloth) en robot. Hij hangt rond in een tuin in de Amerikaanse stad Atlanta. De Slothbot houdt vanaf zijn hangplek de dieren, planten en natuur in de gaten. Dat doet hij door de temperatuur, het weer en de hoeveelheid CO2 in de lucht te meten. 

Heel langzaam

Met die gegevens kunnen onderzoekers meer leren over de natuur. Bijvoorbeeld over bijzondere planten en bedreigde dieren. Om al die dingen op te meten, beweegt de robot over een kabel tussen twee bomen. Dat doet hij, net als een echte luiaard, heel langzaam. Volgens de wetenschappers die hem hebben gemaakt, is dat heel handig. Hij kan zo namelijk alles heel precies meten. 

Zelf opladen

De luiaard-robot zit vol met technische snufjes. Hij is gemaakt met een 3D-printer, bepaalt zelf wanneer hij beweegt en kan zichzelf opladen met zonne-energie. Als hij bijna leeg is, zoekt hij zelf een plekje in de zon om even op te laden. 

Anderen lazen ook: Filmpje: robot-gorillaatje maakt bijzondere beelden. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

echt grappig die robot haha

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps