Robot verandert van kleur als kameleon

Robot verandert van kleur als kameleon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Wetenschappers hebben een robot gemaakt die net als een kameleon van kleur kan veranderen. Dat is vooral handig voor soldaten. Bestaat de onzichtbaarheidsmantel straks dan echt?

Kameleons veranderen van kleur door een laagje kristallen in hun huid. Die kunnen ze van richting veranderen door hun spieren aan te spannen. Dan weerkaatsen de kristallen een andere kleur licht uit hun omgeving.

Laagje kristallen

Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben nu een robot ontwikkeld met een laagje ieniemienie kristallen aan de buitenkant die op temperatuur reageren. Onder het kristallenlaagje zit een laagje met verwarminkjes. Daarnaast zitten er sensors op de robot die de kleur van de omgeving zien. Die kleur zet de robot om in een temperatuur voor de verwarminkjes en zo verandert de nepkameleon van kleur!

In de video hieronder zie je het resultaat:

Legeruniforms

De uitvinding kan handig zijn voor het leger. Tijdens een missie willen soldaten soms zo onopvallend mogelijk bewegen. Dan is het handig als ze net zo makkelijk van kleur veranderen als een kameleon. In de toekomst wordt een techniek als deze misschien wel gebruikt voor legerauto’s en -uniforms.

Anderen lazen ook: Robot rent voor het eerst 5 kilometer

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook