Adapted from Nano Letters 2022

Robot-visjes ruimen microplastics op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De plastic soep in de oceaan is een groot probleem. Vooral kleine deeltjes plastic zijn moeilijk om op te ruimen. Chinese wetenschappers hebben daar iets op bedacht: robot-visjes!

Microplastics zijn schadelijk voor de natuur en dieren en planten die in het water leven. Deze robot-visjes van de Sichuan Universiteit kunnen die kleine stukjes plastic opvissen. De moleculen in de robot trekken de deeltjes van het plastic aan en zo blijft alles aan hun robot-lijfje plakken.

Parelmoer

De robotjes van de Sichuan Universiteit zijn onder andere gemaakt van parelmoer. Ze zijn 1,3 centimeter lang en kunnen flink doorzwemmen. Ze leggen tien centimeter af in vier seconden.

Verder onderzoek

Maar de vissen kunnen nog niet echt in de oceaan worden losgelaten. Op dit moment kunnen ze alleen nog aan de oppervlakte zwemmen. De onderzoekers moeten nog een versie maken die echt in het diepe kan duiken.

Anderen lazen ook: Robot-chef kan eten proeven

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook