rorbotkat

Robotkat voor eenzame ouderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
katrien
Katrien
Hoekstra

Het moet een geweldig hulpmiddel worden voor ouderen met geheugenverlies: een robotkat! 

Veel ouderen die in een tehuis wonen hebben last van eenzaamheid. Een huisdier is dan een gezellige oplossing. Maar helaas zijn huisdieren in de meeste tehuizen verboden. Bovendien hebben veel ouderen het probleem dat hun geheugen slechter wordt.

Verloren spullen

Speelgoedmaker Hasbro ontwikkelt nu samen met de Universiteit van Brown een robotkat die beide problemen moet oplossen. Dankzij kunstmatige intelligentie kan deze kat je herinneren aan je afspraken. Of verloren spullen voor je terugvinden.

Spinnen

Twee jaar geleden maakte de speelgoedmaker ook al een kat. Deze eerste versie kon spinnen en aan zijn pootjes likken. 'De nieuwe robotkat gaat niet strijken of je was doen', zegt de professor die kat ontwikkelt. Ze zijn er vooral voor de gezelligheid. De kat zal nog steeds niets uit zichzelf doen.

Pratende kat

Op dit moment wordt onderzocht hoe de kat klusjes moet doen. En ook hoe het beestje moet communiceren. Bijvoorbeeld door een bepaalde beweging te maken. 'Niemand wil namelijk een pratende kat in huis', zegt een andere professor die aan het project meewerkt.

Robotkat 2.0

De makers hopen dat de robotkat niet te duur wordt. De versie die nu op de markt is, kost zo'n honderd euro. Robotkat 2.0 zal een stuk duurder zijn, al hopen de onderzoekers dat de prijs niet hoger wordt dan een paar honderd dollar.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Nieuwe kans voor Japanse robothond.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps