beeld Flos

Robotmonnik bidt en preekt in oude Japanse tempel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

De boeddhistische monnik Mindar heeft een plechtige stem, vouwt keurig zijn handen tijdens het gebed en spreekt wijze woorden over belangrijke dingen in het leven.

Net echt. Maar toch is hij nep. Mindar is namelijk een robot, vol slimme computerprogramma’s in zijn hoofd. Deze robotpriester ‘werkt’ sinds kort in de vierhonderd jaar oude Kodaiji-tempel in het Japanse Kyoto.

Nog niet af

Mindar is 1,95 lang en weegt zestig kilo. Zijn lijf is gemaakt van aluminium maar zijn gezicht en handen zijn van siliconen. Helemaal af is hij nog niet want uit zijn hersenpan krult een plastic buis die nodig is voor de stroom. Het brein van Mindar zit vol voorgeprogrammeerde preken. Hij trakteert de bezoekers van zijn tempel ook graag op eeuwenoude wijze spreuken. Hij spreekt drie talen: Japans, Chinees en Engels.

Wijs robothoofd

Maar dat is niet alles. Het idee is dat Mindars elektronische brein steeds aangevuld gaat worden met nieuwe wijsheden en spreuken. Al die kennis moet hij in zijn wijze robothoofd gaan combineren tot nieuwe wijsheden. Omdat Mindar in principe het eeuwige leven heeft, kan hij op die manier uitgroeien tot een extreem wijze monnik.

Enorme warmte

De reacties van bezoekers op Mindar zijn tot nog toe behoorlijk positief. ‘Eerst voelde het een beetje gek, zo’n pratende robot. Maar zijn stem is mooi en al snel zette hij me aan het denken over het verschil tussen goed en fout, vertelt een bezoeker verbaasd aan de krant The Japan Times. Een andere bezoeker gaat nog een stapje verder. ‘Ik voelde een enorme warmte opborrelen toen hij begon te spreken. Geen normaal gevoel voor iets wat eigenlijk een machine is.'

Anderen lazen ook: Bejaardentehuis voor robots.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.