Roestam

Roestam (11) voert actie om te blijven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
foto
Roos
Beudeker

De 11-jarige Roestam is bijna acht jaar geleden met zijn ouders naar Nederland gevlucht. Hij spreekt maar een paar woorden Armeens, maar moet misschien toch terug naar Armenië. Honderden andere kinderen maken hetzelfde mee. Daarom wordt er nu actie gevoerd. 

In Nederland is er een wet die het Kinderpardon heet. Die is speciaal gemaakt voor kinderen van asielzoekers. Als je als kind van een asielzoeker langer dan vijf jaar in Nederland bent, heb je meer kans dat je voor altijd in Nederland mag blijven.

Toch hebben veel kinderen niks aan de vijf-jaar-wet. Dit jaar is er bijvoorbeeld maar één keer zo'n verblijfsvergunning gegeven. Veel kinderen zijn dan ook bang dat ze ineens worden teruggestuurd en afscheid moeten nemen van hun buurt, school en vrienden.

Bang

Roestam zou teruggaan naar Armenië verschrikkelijk vinden. ‘Ik ben al heel lang in Nederland en ben best bang dat ik terugmoet,’ zegt hij. ‘Maar ik ken de taal daar niet goed en ik weet ook de regels in Armenië niet.’ 

Roestam en veel andere kinderen vinden dat de wet veranderd moet worden. Ze hebben daarom samen met jongeren actiegevoerd bij de Tweede Kamer. Ze schreven ‘5 jaar = blijven’ op een groot spandoek en jongeren maakten een boekje met hun verhalen erin. Daarin vertellen ze hoe het voor hen was om zo bang te zijn, voordat ze een verblijfsvergunning kregen.

defenceforchildren

Vergaderen

Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer vergaderd over de wet. Een paar van de jongeren zijn naar alvast naar Den Haag gegaan om de boekjes aan politici te geven. Ze hopen dat hun verhalen ervoor zorgen dat de wet veranderd wordt en meer kinderen mogen blijven. 

Linda Voortman van de politieke partij GroenLinks vind het heel erg dat kinderen zo onzeker moeten zijn over hun verblijf in Nederland. 'Jullie moeten aan je toekomst kunnen beginnen,' zei ze. Ze wil er graag voor zorgen dat er extra goed wordt gekeken naar wat goed is voor de kinderen. Dat gebeurt volgens haar nu niet genoeg.

Foto's: Daniella van Bergen

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het goed van hem.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.