Beeld shutterstock

Roofdieren verbannen van eiland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Weg met alle roofdieren! Hup voor de rest. Op het eiland Rakiura bij Nieuw-Zeeland moeten komende jaren alle buidelratten, verwilderde katten en egels verdwijnen. 

Rakiura is een eiland dat ongeveer net zo groot is als de provincie Zeeland. Er wonen ongeveer vierhonderd mensen en er komen elk jaar 30 duizend toeristen. Die komen vooral voor de prachtige natuur en de zeldzame vogels die er rondfladderen. Op het eiland leven bijvoorbeeld de kiwi en de kākāpō, de zwaarste en enige wandelende papegaai ter wereld.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beeld shutterstock

Mensen

Die bijzondere vogelsoorten leven al honderden jaren op het eiland, al lang voor dat er mensen kwamen wonen. Toen de mensen naar het eiland kwamen, namen die ook katten, ratten en andere roofdieren mee. En daar zijn er nu zó veel van dat ze de zeldzame vogels bedreigen. Tijd dus om al die rovers te laten verdwijnen. De regering wil de roofdieren voor 2030 van het eiland hebben en dat gaat bijna drie miljoen euro kosten.

Roofdiervrij

Nieuw-Zeeland wil het hele land trouwens in 2050 helemaal roofdier-vrij hebben. Wetenschappers hebben uitgerekend dat roofdieren elk jaar 25 miljoen vogels en vogeleieren eten. Ook boeren willen graag af van de gemene knagers. Roofdieren veroorzaken elk jaar 2 miljard euro schade aan hun gewassen. Een speciaal bedrijf gaat vallen zetten, gif strooien en als het moet: de dieren neerschieten.

Anderen lazen ook: Nieuw-Zeeland: weg met alle roofdieren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook