ANP

Ruimte-missie van NASA op Bennu gelukt!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Goed nieuws vanuit het heelal! Het is een ruimtesonde van NASA gelukt om gruis op te zuigen van planetoïde Bennu, een rotsblok in de ruimte. De afgelopen dagen was het heel spannend of dit zou lukken. 

De ruimtevaartorganisatie stuurde ruimtesonde Osiris-Rex (een ruimtevaarttuig) al jaren geleden het heelal in. Daar zweefde hij een tijdje rond, waarna hij vorige week eindelijk op planetoïde Bennu aankwam. Hier moest de sonde ruimtegruis opzuigen, een soort stenen. In eerste instantie nam de Osiris-Rex meer mee dan verwacht, maar daardoor kon een speciale klep niet goed meer dicht. Allerlei kleine stukjes ruimtegruis lekten hierdoor het heelal in! Gelukkig is het nu gelukt om de klep te sluiten.

Ontstaan van de aarde

De ruimtesonde neemt de ruimtestenen over drie jaar mee terug naar de aarde. Wetenschappers gaan die stenen gebruiken om onderzoek te doen naar het ontstaan van de aarde. Rotsblok Bennu en de aarde zijn namelijk allebei zo’n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan. 

In dit filmpje zie je de landing van de Osiris-Rex op Bennu:

Anderen lazen ook: NASA lanceert duur toilet voor in de ruimte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.