ANP

Ruimtesonde van NASA landt op rotsblok

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Touchdown! Het is NASA gelukt om een ruimtesonde te laten landen op een rotsblok in de ruimte. Een spannende operatie waar de ruimtevaartorganisatie jaren mee bezig was.

De komende tijd gaat de ruimtesonde Osiris-Rex op rotsblok Bennu ruimtegruis opzuigen. Wetenschappers gaan die stenen gebruiken om onderzoek te doen naar het ontstaan van de aarde. Bennu en de aarde zijn namelijk allebei zo’n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan. Het ruimtegruis kan daarom veel vertellen over die tijd.

Vier jaar

De ruimtesonde werd vier jaar geleden gelanceerd. Na twee jaar kwam de Osiris-Rex aan op de plaats van bestemming, een paar honderd meter afstand van Bennu. Daar rondzwevend verzamelde de ruimtesonde allerlei informatie over het rotsblok. Tot gisteren, toen mocht de Osiris-Rex eindelijk landen.

Ruimtegruis

De Osiris-Rex heeft als doel om minimaal 60 gram ruimtegruis te verzamelen. Wetenschappers hopen op veel meer, minstens enkele kilo’s. Over een week wordt duidelijk of het de ruimtesonde gaat lukken om het gruis op te zuigen. Als alles goed gaat komen de stenen in 2023 aan op aarde.

Dit is rotsblok Bennu van een afstandje:

ANP

Anderen lazen ook: Strijd om opnemen van eerste film in de ruimte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

een steen hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah

julie denken dat het cool is als je word verpletert

leuk maat

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.