Foto: AP

Ruimtevaartuig ‘raakt’ zon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Vliegt dat ruimtevaartuig nou tegen de zon aan? Nou… nee. Eigenlijk zit er 13 miljoen (!) kilometer tussen de sonde op de foto en de zon. Toch is ruimteorganisatie NASA megatrots: nog nooit eerder kwam een ruimtevaartuig zo dicht bij de brandende bol.

NASA doet onderzoek naar de zon en zonnewinden. Dat zijn een soort vlammen die de zon het heelal inschiet. Om die goed te bestuderen, moest een ruimtevaartuig zo dicht mogelijk bij de zon komen. Een behoorlijk ingewikkelde klus, want aan de oppervlakte van de koperen ploert is het 4200 tot 6200 graden. Daar smelt je raketje wel…

Parker op pad

Uiteindelijk stuurde NASA de Parker Solar Probe op pad, die temperaturen tot 1400 graden aankan. Daarmee is hij dit jaar tot ongeveer 13 miljoen kilometer afstand gekomen. Om die afstand op aarde te halen, moet je ongeveer 325 rondjes rond de evenaar lopen.

Metingen

Klinkt nog steeds idioot ver? Bij NASA zijn ze toch heel blij. Andere ruimteschepen bleven altijd op veel grotere afstand van de zon. Parker heeft dus als eerste ruimtevaartuig zo dicht bij de zon allerlei metingen kunnen doen. En daar gaan ze bij de ruimteorganisatie veel van leren.

Nog dichterbij

Parker zelf blijft nog een tijdje rondjes draaien rond de zon. Het is zelfs de bedoeling dat hij in de toekomst op ‘maar’ 6 miljoen kilometer afstand komt. Kippeneindje, toch?     

Anderen lazen ook: Acteurs nemen film op in de ruimte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook