Ruimtewandeling

Ruimtewandeling twee vrouwen gaat niet door

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Deze week zou het gebeuren. Twee vrouwen die - voor het eerst in de geschiedenis - samen een ruimtewandeling maken. Helaas gaat het niet door. De reden? Er is maar één ruimtepak in de juiste maat aan boord.

De historische stappen zouden gezet worden door de Amerikaanse astronautes Anne McClain (rechts op de foto hierboven) en Christina Koch (in het midden). Het plan was dat ze op vrijdag 29 maart reparatiewerk zouden doen aan de buitenkant van het ruimtestation ISS.

Nu blijkt dat het bijzondere moment niet door kan gaan. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn er niet genoeg ruimtepakken in de juiste maat aan boord.

Medium en large

Ruimtepakken zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. Ze bestaan uit een bovenstuk, onderstuk en een onderdeel voor de armen. Voor die onderdelen kun je kiezen uit verschillende maten. Zo kan een astronaut een pak samenstellen dat hem of haar precies past. 

Het leek erop dat Anne McClain een bovenstuk in maat large nodig zou hebben. Maar vorige week maakte ze al een ruimtewandeling met een mannelijke collega, en toen droeg ze maat medium. Die maat bleek haar beter te passen dan het large-bovenstuk. Helaas, want Christina Koch heeft ook maat M.

Pech

Nu zijn er wel twee bovenstukken in maat M aan boord, maar daarvan is er maar één klaargemaakt voor een ruimtewandeling. Dat is pech, want hierdoor kunnen de astronautes niet samen de ruimte in. 

Koch gaat daarom komende vrijdag in bovenstuk M op pad, samen met astronaut Nick Hague. En maandag 8 april draagt McClain het medium-pak als ze met David Saint-Jacques een ruimtewandeling gaat maken.

Vrouwen

In zo'n vijftig jaar ruimtevaart zijn iets meer dan zestig vrouwen in de ruimte geweest, tegenover bijna vijfhonderd mannen. Vrouwen maakten de ruimtewandeling tot nu toe altijd samen met een man. Koch wordt de veertiende vrouw die een ruimtewandeling maakt.

Anderen lazen ook: Eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind kidsweek super leuk want ik lees het altijd vooral de moppen Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.