Foto: AFP
Uitgelegd

Rusland begint oorlog in Oekraïne

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Na een wekenlange dreiging heeft Rusland vannacht Oekraïne echt aangevallen. De oorlog waarvoor gevreesd werd, is nu echt uitgebroken.

Wat is er aan de hand?

Vannacht zei de Russische president Poetin in een onverwachte speech dat hij zou beginnen met een militaire operatie in de regio Donbas. Daarna waren er niet alleen in dat gebied, maar op meerdere plekken in Oekraïne explosies. Onder andere in de hoofdstad Kiev. Daar is het luchtalarm afgegaan en zitten mensen in schuilkelders.

Op deze kaart zie je waar explosies zijn geweest.

Foto: ANP

Hoe gaat het nu in Oekraïne?

Volgens Rusland zijn meerdere basissen van de luchtmacht in Oekraïne uitgeschakeld. Het Oekraïense leger zegt dat ze vijf Russische vliegtuigen en een helikopter heeft neergehaald. Er zouden al honderden slachtoffers zijn gevallen. Maar wat precies de situatie is, is onduidelijk.

Hoe wordt er gereageerd?

Premier Rutte laat weten dat hij de aanval afkeurt. 'Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk.' Ook de Amerikaanse president Biden heeft gereageerd: 'Rusland is verantwoordelijk voor deze oorlog.' Veel landen willen strafmaatregelen opleggen. Onder andere de Europese Unie heeft laten weten dat er zware sancties zullen komen voor Rusland.

Waarom doet Poetin dit?

Oost-Europa-expert László Marácz vertelde eerder aan Kidsweek. ‘De Russische president Poetin is bang dat Oekraïne zich bij de NAVO aansluit. Dat is een bondgenootschap tussen dertig westerse landen die samenwerken op politiek en militair vlak. Als dat gebeurt, dan komt de westerse grens opeens heel dichtbij Rusland.' Daarom eist Poetin dat de NAVO belooft dat Oekraïne zich nooit mag aansluiten. Gebeurt dat niet, dan valt het land aan.

Onze collega's van Samsam spraken met Oleh uit Oekraïne. Hij woont in Marioepol, een van de steden waar explosies waren. Oleh vertelde eerder deze week over de dreiging van een oorlog.

Anderen lazen ook: Wat is er aan de hand in Oekraïne?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook