Bijleveld en Rutte overleggen even tijdens het debat.

Rutte over bomaanval Irak: 'Ik heb niet gelogen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Premier Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld hebben het debat in de Tweede Kamer woensdagavond doorstaan. Zij moesten vragen beantwoorden over een Nederlandse bomaanval in 2015 op terreurgroep IS in de Irakese stad Hawija. Bij die aanval kwamen veel burgers om. Vier vragen en antwoorden. 

Wat gebeurde in Hawija?

Vier jaar geleden heeft Nederland een fabriek van terreurgroep IS gebombardeerd, dat in de Noord-Irakese stad Hawija stond. Maar dat bombardement ging toen erg mis. Er zou gebruik gemaakt zijn van een vrij kleine bom, maar doordat IS veel explosieven in de fabriek had opgeslagen, waren de explosies heel groot. De hele wijk rond de fabriek werd verwoest en zelfs drie kilometer verderop sprong het glas nog uit ramen van huizen.

Hoeveel slachtoffers vielen daarbij?

Dat is niet helemaal zeker. Van tevoren was niet duidelijk dat in en rond de fabriek veel vluchtelingenfamilies woonden, waardoor meer mensen gewond raakten dan werd verwacht. Lokale bronnen hebben het over 150 doden, waaronder 52 burgers. De rest zouden leden van IS zijn. Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie deed ook onderzoek en daaruit bleek dat zeker zeventig burgers omkwamen. Maar dat is een inschatting. Ook zouden er honderd gewonden zijn. 

Waarom wordt er nu over gesproken in de Tweede Kamer?

De NOS en NRC onderzochten onlangs hoe groot de rol van Nederland was in deze zaak en daardoor werd er nu meer over bekend. De Kamerleden uit de Tweede Kamer wilden nu nog meer informatie. Zij snappen dat de aanval is gedaan, maar ze wilden woensdag wel weten waarom toen niet met ze over de burgerdoden is gesproken. Minister van Defensie, Ank Bijleveld, kreeg kritische vragen. Zij was toen nog geen minister, maar is wel verantwoordelijk voor de uitspraken van vaar voorganger Jeanine Hennis-Plasschaert.

Hennis-Plasschaert zou in 2015 aan de Kamer verteld hebben dat er geen burgerslachtoffers waren. Later bleek dat dat wel zo was en dat de Kamer dus verkeerd was geïnformeerd. Ook premier Rutte moest vertellen wat hij wist. Hij zegt zich niet te herinneren dat hij destijds op de hoogte is gesteld. Maar Hennis-Plasschaert zegt nu dat ze hem ‘vermoedelijk’ wel ingelicht heeft.

Hoe ging het debat woensdag?

Rutte en Bijleveld hebben het urenlange debat doorstaan. Vooral Rutte kreeg moeilijke vragen. Maar volgens hem heeft hij niet gelogen en kan hij echt niet meer herinneren dat hij toen is bijgepraat over deze zaak. ‘Ik kan geen herinnering faken (bedenken of nadoen)’, zei hij tegen de kritische Kamerleden. 'Het is een kwestie van vertrouwen. Het is de vraag of u mij gelooft. Zo niet, dan ga ik ander werk doen. Zo ja, dan blijf ik.’ En dat laatste gebeurde dus. Bijleveld liet nog wel weten dat de Tweede Kamer vanaf nu sneller op de hoogte gebracht zal worden als er weer zoiets gebeurt. 

Foto: ANPVeel kamerleden hadden kritische vragen voor Bijleveld en Rutte.

Anderen lazen ook: Kan er ook in Nederland een aanslag komen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is toch niet hun schuld wat hun voorgangers hebben gedaan

Ik ben er mee eens

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.