Een Nederlandse militair met een Indonesisch jongetje
Uitgelegd

Rutte zegt sorry voor geweld in Indonesië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Nederlandse militairen hebben vroeger op grote schaal oorlogsgeweld gebruikt in Indonesië. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat deze week naar buiten is gekomen. Premier Rutte heeft daarom officieel sorry gezegd voor wat er zeventig jaar geleden is gebeurd. 

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders veel extreem geweld gebruikten in Indonesië. En dat de Nederlandse regering daarvan wist, maar het niet stopte. Het was juist onderdeel van het beleid van overheersing. Het gaat over de periode tussen 1945 en 1949. 

Excuses
Daarvoor heeft Rutte nu, meer dan 50 jaar later, sorry gezegd. 'Namens de hele Nederlandse regering; diepe excuses aan de bevolking van Indonesië '. Hij heeft dat gezegd omdat het onderzoek zo duidelijk maakt hoe gewelddadig het optreden van Nederland in die tijd was. Dat is heel lang verzwegen. Het onderzoek kostte vijf jaar en werd uitgevoerd door meer dan 100 wetenschappers. 

Straffeloos geweld
Rutte heeft nu dus sorry gezegd voor al het geweld van die tijd. Maar ook voor het onbestraft blijven daarvan. Want uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse rechters van die tijd het niet zo erg vonden als Nederlandse militairen Indonesiërs vermoordden. Daardoor kon het geweld straffeloos doorgaan. Het is de eerste keer dat een Nederlandse premier sorry zegt voor wat er in Indonesië is gebeurd. 

Vrij
Indonesie was vroeger een kolonie van Nederland. Nederland had het land ingenomen en was er de baas door geweld te gebruiken. Na de Tweede Wereldoorlog wilden de Indonesiërs zelf de baas zijn van hun land. Ze kwamen in opstand. Vier jaar lang werd er heftig gevochten. Daarbij kwamen 100.000 Indonesiërs en 5.000 Nederlanders om. Uiteindelijk gaf Nederland het op en op 17 augustus 1949 waren de Indonesiërs onafhankelijk. 
 

Anderen lazen ook: Indonesië gaat nieuwe hoofdstad bouwen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook