vuurtoren

Ruzie over vuurtorenkleur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Welke vuurtoren hierboven vind jij mooier? De linker of de rechter? De vuurtoren in het Zeeuwse Nieuw-Haamstede is toe aan een schilderbeurt. Maar in plaats van de traditionele kleuren rood en wit, heeft Rijkswaterstaat bedacht dat de vuurtoren bruin met wit moet worden. Bewoners van het dorp vinden dat een stom plan.

‘Onze vuurtoren is al zeventig jaar rood met wit, dat moet gewoon zo blijven’, vindt Jan Edu  Kelder van de Belangenvereniging Nieuw-Haamstede namens 250 buurtgenoten.

Opknapbeurt

Ruim twee jaar geleden werd de vuurtoren in de steigers gezet voor een broodnodige opknapbeurt. Dat is nu bijna klaar, alleen het verfwerk moet nog gebeuren. Deze week maakte Rijkswaterstaat bekend dat ze van plan zijn de toren een nieuw kleurtje te geven. Geen knalrood, maar een beetje roestbruin. Volgens Rijkswaterstaat hadden vuurtoren vroeger ook vaak die kleur. Bovendien past het volgens de organisatie goed bij de kleur van de huizen die in de buurt liggen. 

Late 1-april-grap

Maar daar zijn veel mensen in de buurt het niet mee eens. Volgens Jan Edu Kelder dachten veel mensen zelfs dat het plan voor de donkerdere kleur een late 1-april-grap was. De vereniging gaat nu handtekeningen verzamelen tegen de nieuwe kleur en wil die gaan aanbieden aan Rijkswaterstaat.

Bankbiljetten

De vuurtoren van Nieuw-Haamstede was lang erg beroemd omdat-ie afgebeeld stond op de oude bankbiljetten van 250 gulden. Op die biljetten was de vuurtoren trouwens paars.

bankbiljet

Anderen lazen ook: Vrouw verft huis knalroze na burenruzie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Moet duidelijk rood blijven. Moet contrasteren met de omgeving, belangrijk voor een vuurtoren is dat die gezien moet worden!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps