Het Rijksmuseum
Uitgelegd

Scans laten nieuwe dingen zien op schilderij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Ken je dit bekende schilderij? Het is Het melkmeisje van Johannes Vermeer. Uit onderzoek van het Rijksmuseum blijkt dat er eerst heel andere dingen op te zien waren. Hoe kunnen ze dat zien?

Wat is er nu ontdekt?

Op een scan van het schilderij zijn oude lagen zichtbaar geworden. Schetsen met zwarte verf, maar ook andere voorwerpen op de achtergrond zoals een rek met kannen en een vuurmand. Die mand werd vroeger gebruikt om bijvoorbeeld luiers te drogen. Daarna heeft Vermeer het schilderij afgemaakt en de muur leeg gelaten.

Zoek de verschillen:

Het Rijksmuseum

Hoe werkt zo'n scan?

Het schilderij is gescand met verschillende technieken, zoals röntgenstraling waarmee een zwart-wit foto wordt gemaakt. Daarop kun je oudere verflagen zien, die onder het schilderij zitten. Ook is er gekeken welke chemische stoffen er in de verf zitten. Zo kunnen experts zien welke kleur die verf had. Ook van die oude lagen.

Wat kun je leren van zo'n scan?

In dit geval weet het Rijksmuseum door de scans meer over de schilder Vermeer. Experts dachten altijd dat hij heel precies en langzaam werkte. Nu is door de scan te zien dat Vermeer eerst een snelle schets had gemaakt voor hij het schilderij verder afwerkte.

Anderen lazen ook: Mona Lisa besmeerd met taart

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook